Natuurbegraafplaats Nieuwehorne

De eerste natuurbegraafplaats van Friesland bevindt zich aan de Achtste Wijk tussen Nieuwehorne en Bontebok. Natuurbegraafplaats Fryslân ligt in een gevarieerd coulisselandschap met graslanden, boomwallen, akkers en vele kleine bosjes. In het bosgebied is een wandelpadenstelsel aangelegd met rust- en picknickbanken. Dagelijks wandelen mensen over de natuurbegraafplaats. Zij vinden er de rust en de intimiteit van de natuur en kunnen zo even alleen zijn met hun gedachten. De plechtigheid kan plaatsvinden in de boerenkapschuur, waar u in alle rust afscheid kunt nemen van een dierbare overledene.

Bekijk de nieuwe video van natuurbegraafplaats Nieuwehorne

De richtlijnen voor natuurbegraven en de mate van onderhoud van het gebied dragen er aan bij dat de natuur hier kan floreren. De das is een bijzondere inwoner waar wij graag rekening mee houden. Binnen het natuurgebied zijn namelijk een hoofdburcht, twee bijburchten en wissels van de das aanwezig.

“Mama ligt midden in de natuur. We komen hier regelmatig met haar kleinkinderen. Het is een heerlijk rustige en magnifieke plek, die ieder seizoen verrast.”

Het aanbod van natuurbegraafplaats Nieuwehorne voor belangstellenden die gebruik willen maken van de mogelijkheid tot natuurbegraven bestaat uit:

  1. Uw eigen plek kiezen. De natuurgraven liggen op geruime afstand van elkaar.
  2. Eeuwige grafrust. De graven worden niet geruimd.
  3. In de ceremoniele buitenruimte of de overdekte boerenkapschuur kan een plechtigheid plaatsvinden en kunt u in alle rust afscheid nemen van een dierbare overledene.
  4. U betaalt geen onderhoudskosten voor het natuurgraf. Wij verzorgen het beheer en het onderhoud van het bos en de natuurbegraafplaats.
  5. Een tijdsduur ceremonie naar eigen keuze; tot 3 uur.
  6. Advies en begeleiding bij de keuze en plaatsing van een gedenkteken en/of het planten van een herinneringsboom op het graf.
  7. Elk graf staat in onze administratie geregistreerd, zodat altijd op basis van markering, landmeting en/of gps de exacte plek van het graf gelokaliseerd kan worden.
  8. Een tijdstip van begraven naar eigen keuze tussen zonsopgang en zonsondergang. Er geldt een meerprijs voor tijdstippen na 16.00 uur en in het weekend
  9. Een transparant en eenmalig tarief.

De natuurbegraafplaats is ca. 12 hectare groot. Het wordt in clusters (ca. 2 ha.) opgedeeld voor de uitgifte van grafrechten. Dit om de natuur zo veel mogelijk in rust te laten en de gelegenheid te geven tot herstellen. Per grafveld zijn er plekken beschikbaar waaruit een graf gekozen kan worden. Deze graven liggen op ruime afstand van elkaar, met daarbij ruimte voor een aantal urnengraven. Als de beschikbare graven in een grafveld zijn uitgegeven, wordt een volgende grafveld opengesteld voor de uitgifte van graven. Graven worden niet geruimd.

Bij gelegenheden kunnen er naast de begrafenissen ook bijzondere activiteiten plaatsvinden. Dit altijd met respect voor overledenen, hun nabestaanden en natuur.

Meer informatie

Vraag een gratis brochure aan.
Het reglement en de richtlijnen (PDF).
Een impressie van het natuurgebied.
Het staat u uiteraard vrij om op eigen gelegenheid een wandeling te maken.
Heeft u een vraag? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag.

Nieuws & activiteiten

Open dag zondag 25 juni 2023
Verwonder Wandeling op 5 september 2021
Rondom Vandaag Heerenveen: “Begraven worden in de natuur is populair“.

Coördinaten graflocatie

Heeft u als rechthebbende de coördinaten van uw graflocatie ontvangen van de beheerder? Op deze website kunt u de X en Y coordinaten invullen en vertalen naar Google Maps coördinaten.

<