Wat is natuurbegraven?

Een natuurlijke begrafenis, ook wel bekend als bos-, groene, of ecologische begrafenis is een alternatieve uitvaart. Natuurbegraven is voor mensen die houden van de natuur en het milieu. De begraafplaats is voor iedereen, ongeacht hun religieuze overtuiging.

De natuurbegraafplaats en het graf worden onderhouden op een ecologische, milieuvriendelijke wijze om een informele plaats te creëren waar zowel mens, dier als plant voordeel bij heeft. Er zijn geen rijen en grafstenen te vinden. Er is volop vrijheid een plek uit te kiezen en te reserveren in dit bosgebied waar een wandelpadenstelsel wordt aangelegd met rust- en picknickbanken.

Duurzaamheid

Zoals de mens deel uitmaakt van de kringloop van de natuur, maakt ook het natuurgraf er deel van uit. De materialen en de grafmarkeringen zijn duurzaam en milieuverantwoord. Alles wat bij natuurbegraven wordt gebruikt, bevordert de leefbaarheid van bos, natuur en landschap. Het natuurlijke houdt in dat we geen grafstenen, aangelegde grafperken en andere versieringen aantreffen op de natuurbegraafplaats. Een boom, struik of natuurlijk element met daarop eventueel een minimale tekst markeert de plek van het natuurgraf.

Geen zorgen voor nabestaanden

Een graf of urnengraf op natuurbegraafplaats Nieuwehorne zal nooit worden geruimd. Daarom hoeven uw nabestaanden het grafrecht nooit te verlengen. Mede hierdoor is natuurbegraven op Natuurgraafplaats Nieuwehorne aanzienlijk goedkoper en duurzamer dan op reguliere begraafplaatsen. Met de aankoop van een natuurgraf betaald u voor 250 jaar mee aan het onderhoud van dit prachtige gebied!

Eeuwige grafrust

Een belangrijk kenmerk van deze natuurbegraafplaats is eeuwenlange grafrust. Graven in Nieuwehorne worden niet geruimd. Hier gaat u voor altijd op in de natuur.

Kies uw eigen plek

Begraven in de vrije natuur, onder een boom, op een open plek in het bos of in de nabijheid van water. U heeft de mogelijkheid om een plek te reserveren.

Geef uw ceremonie vorm

U kunt zelf bepalen hoe de ceremonie zal verlopen. Er is een ceremoniële ruimte in de buitenlucht waar u de mogelijkheid en ruimte heeft voor bijeenkomsten voorafgaand aan het afscheid en ter afsluiting van de begrafenis. Bij slechte of niet al te fraaie weersomstandigheden kan uitgeweken worden naar onze boerenkapschuur. Ook kunt u er voor kiezen in een mooie locatie die zich daarvoor leent of waar de overledene graag kwam een afscheidsdienst te houden om vervolgens uw dierbare op één van onze loopkoetsen met een kleine kring van nabestaanden naar zijn laatste rustplaats te brengen, al dan niet onder begeleiding van muziek.

Omhulsel

Het omhulsel of de kist is van biologisch afbreekbaar materiaal, liefst zonder metalen verbindingen.

De urn

De as wordt of verpakt in een milieuvriendelijke afbreekbare urn, doek of mand of gestrooid in een urnengraf.

<