Natuurbegraafplaats Nieuwehorne

In Nieuwehorne is de eerste natuurbegraafplaats van Friesland gerealiseerd. Het heeft een dubbele bestemming: natuur en begraafplaats, ook wel bekend als bos-, groene, of ecologische begraafplaats. Een verantwoorde combinatie van natuur, cultuur en economie. Dagelijks wandelen mensen over de natuurbegraafplaats. Zij vinden er de rust en de intimiteit van de natuur en kunnen zo even alleen zijn met hun gedachten.

Het aanbod van natuurbegraafplaats Nieuwehorne voor belangstellenden die gebruik willen maken van de mogelijkheid tot natuurbegraven bestaat uit:

  • graven die niet worden geruimd
  • de mogelijkheid voor een afscheidsceremonie en herdenkingsbijeenkomst
  • tijdstip begraven naar eigen keuze tussen zonsopgang en zonsondergang; meerprijs voor tijdstippen na 16.00 uur en in het weekend
  • tijdsduur ceremonie naar eigen keuze; tot 3 uur
  • beheer en onderhoud bos en natuurbegraafplaats
  • advies en begeleiding bij keuze en plaatsing van gedenktekens
  • begeleiding bij planten herinneringsbomen op graf

De natuurbegraafplaats is ca. 12 hectare groot. Het wordt in clusters (ca. 2 ha.) opgedeeld voor de uitgifte van grafrechten. Dit om de natuur zo veel mogelijk in rust te laten en de gelegenheid te geven tot herstellen. Per grafveld zijn er plekken beschikbaar waaruit een graf gekozen kan worden. Deze graven liggen op ruime afstand van elkaar, met daarbij ruimte voor een aantal urnengraven. Als de beschikbare graven in een grafveld zijn uitgegeven, wordt een volgende grafveld opengesteld voor de uitgifte van graven. Graven worden niet geruimd. Elk graf staat in onze administratie geregistreerd, zodat altijd op basis van markering, landmeting en/of gps de exacte plek van het graf gelokaliseerd kan worden.

In de buitenlucht of in de boerenkapschuur kan een plechtigheid plaatsvinden en kunt u in alle rust afscheid nemen van een dierbare overledene. Bij gelegenheden kunnen er naast de begrafenissen ook bijzondere activiteiten plaatsvinden. Dit altijd met respect voor overledenen, hun nabestaanden en natuur.

Artikelen in de media

Rondom Vandaag Heerenveen: “Begraven worden in de natuur is populair“.

<