Nieuws

Tweede natuurbegraafplaats van Friesland is een feit

De tweede locatie van Natuurbegraafplaats Friesland is deels ingericht en open voor belangstellenden.

Ingang Bremer Wildernis in de zon

Op 30 mei 2018 viel het besluit in de gemeenteraad. Een meerderheid van de raadsleden stemde na ampel beraad in met het aanwijzingsbesluit bijzondere begraafplaats, met daarbij de kanttekening dat er kisten van maximaal 40 centimeter hoog begraven mogen worden, met het oog op de gemiddelde hoogste grondwaterstand.

Deze locatie van Natuurbegraafplaats Friesland bevindt zich aan de noordzijde van het oude
woud de Bremer Wildernis in Sondel en is gesitueerd op een voormalige robinia plantage.
De status landbouwgrond is hiermee opgeschaald naar natuurgebied en zowel de richtlijnen
voor natuurbegraven als de mate van onderhoud zullen er toe bijdragen dat de natuur hier
kan floreren.

U bent van harte welkom voor een rondleiding, op afspraak of op elke eerste zondag van de maand om 12 uur!

 

Open dag op 30 juni

 

Welkom op Natuurbegraafplaats Fryslân

                                                                                                                                                   

Uitnodiging open dag Natuurbegraafplaats Fryslân

 

Natuurbegraafplaats Fryslân in Nieuwehorne opent op zaterdag 30 juni haar poort voor iedereen die belangstelling heeft voor natuurbegraven en kunst.

Op het eerste gezicht geen vanzelfsprekende combinatie, op een natuurbegraafplaats is niets uitbundig in vorm of kleur, behalve de bomen en bloemen die er bloeien. Maar de mensen achter de dienst kist, urn, wade, foto, afscheidsbegeleiding of bloemwerk zijn veelal ware kunstenaars. Natuurbegraafplaats Fryslân stelt hen graag in de gelegenheid ander werk te laten zien, werk dat uit hun hart komt.

Daarnaast zijn er ook kunstenaars onder de mensen die onze begraafplaats bezoeken of er gereserveerd hebben. Zij krijgen ook ruimte om hun werk te laten zien, afhankelijk van de weersomstandigheden in en om de kapschuur.

Welkom op zaterdag 30 juni tussen 11 en 16 uur. Laat u verrassen, inspireren en complimenteren!

Winterwende viering op Natuurbegraafplaats Fryslân

Op vrijdagavond 29 december 2017 is er op Natuurbegraafplaats Fryslân een bijzondere variant op de alom bekende Lichtjesavond: een Winterwende viering. Midwinter, het moment dat de zon op het noordelijk halfrond zijn laagste punt bereikt. In deze langste nacht van het jaar schenkt -volgens Keltische verhalen- de vrouwelijke Godin leven aan het licht en keert de zon weer. Zon en warmte bepalen het ritme in de natuur. Het leven dat nu diep in de aarde verborgen is en er zijn rust neemt, zal binnenkort weer ontwaken. Daarom is dit een mooi moment om stil te staan bij het licht, de bron van alle leven.

084

Uitnodiging

Dat doen we graag samen met u. Wij nodigen u uit om de winterwende te vieren en samen stil te staan bij het afgelopen en het nieuwe jaar.   Vanaf 18.45 uur bent u welkom de lichtjes vanaf de ingang naar onze kapschuur te volgen en daar een levensvraag uit onze boom te plukken. Wij schenken soep en warme chocolademelk en stellen u in de gelegenheid om een kaars aan te steken voor degenen die niet meer bij ons zijn of een extra lichtje goed gebruiken kunnen.

Uitvaartspreeksters Ellen Hoekstra en Monique Jonker lezen een mooi verhaal voor en zullen aan de hand van uw antwoorden op de vragen in onze levensboom een gesprek voeren over licht en leven, dromen en de dood. De avond zal stemmig begeleid worden door de klanken van Merain, die avond bij uitzondering een Keltisch duo in plaats van trio. Erbij zijn kost niks, wel willen wij u vragen om u aan te melden via ons contactformulier of info@natuurbegraafplaatsfriesland.nl.

Kinderen zijn ook heel welkom, kleedt u zich warm aan en vergeet uw zaklamp niet. Graach oant 29 desimber!   kaardenbol-natuurbegraafplaats-friesland